Beeldende therapie

Beeldende therapie is een behandelvorm waarbij het beeldende en vormende proces centraal staat. Voor mensen die moeite hebben om hun gevoelens onder woorden te brengen, kan deze vorm van therapie behulpzaam zijn. Het lukt dan om je uit te drukken en dat wat je uitdrukte te laten zien en te delen.

Ook is beeldende therapie een therapievorm waarbij wat als problematisch beleefd wordt, ter plekke ervaren kan worden. Denk aan een moeizame interactie met een belangrijk persoon. Door ieder (cliënt en therapeut) vanuit een rol met krijt te bewegen op papier kan ter plekke hetgeen deze interactie oproept ter plekke beleefd worden. Dat maakt het ook mogelijk om andere reactiepatronen uit te proberen, te oefenen.

Om echt beeldende therapie te kunnen geven is een atelier belangrijk. Dat heb ik niet in mijn praktijk. Wel gebruik ik creatieve middelen en werkvormen als onderdeel van de behandeling voor de mensen waar dit bij past. Denk aan  het maken van foto’s, schrijven, schetsen maken en spelen met materialen.